Harta site-ului
Ajutor
Dezvoltarea abilităților creative la copii cu vârsta preșcolară
Dezvoltarea abilităților creative la copii cu vârsta preșcolară

"Niciodată nu este prea devreme pentru începerea educării creativităţii, activitatea creatoare nu ar trebui să fie îngrădită de nici un fel de restricţii, limitări, critici". Lowenfeld
Schimbarea este necesară în educaţie şi în viaţă. Totul este să avem o atitudine pozitivă faţă de ea şi să ne-o imaginăm ca pe o metamorfoză şi nu ca pe o înlocuire a vechiului cu noul. Trecerea la noul mod de a educa va trebui percepută ca metamorfoza unei omizi şi nicidecum ca transformarea fluturelui într-o omidă rătăcită. Omida, reprezintă educaţia tradiţională caracterizată prin multiple restricţii: de mişcare, de viziune, de dimensiune, de culoare, de creare. Fluturele reprezintă curriculumul integrat, pentru că el conferă: libertate, încredere în cadrul didactic, voie bună, educaţie în ritmul copilului şi al societăţii, schimbarea care este necesară, ajutorul din alte domenii, formarea abilităţilor de transfer al cunoştinţelor şi, nu în ultimul rând, creativitate.
William Bridges spune că „înainte de a ne schimba fundamental, este nevoie să renunţăm la ceea ce am fost, la vechea noastră identitate”. Nu putem fi de acord cu această viziune deoarece, din propria experienţă am învăţat că fiecare schimbare suferită pe plan profesional sau personal, a fost posibilă doar prin adaptarea acesteia la identitatea anterioară deja formată. Aşadar, să nu ne propunem o schimbare care să şteargă toate informaţiile, emoţiile, experienţa valoroasă pe care am acumulat-o de-a lungul anilor şi să păstrăm obligatoriu sufletul, inteligenţa, dorinţa de creaţie şi îmbunătăţire a tot ceea ce facem. Cum să creăm? Înlocuind, adaptând, combinând, adăugând, modificând, eliminând, rearanjând, inversând. Cheia creaţiei este CREATIVITATEA. Dacă dorim să înţelegem noua modalitate de educare, trebuie să avem încredere în propria creativitate. „Creativitatea nu înseamnă să găseşti un lucru, ci să faci ceva din el după ce l-ai găsit.” (James Russell Lowell)
Un mijloc important pentru a-l face pe copil să acţioneze într-o direcţie sau alta pentru a-i mobiliza întregul potenţial psihic creativ constă în a-l introduce în diverse activităţi şi situaţii care să-l determine la o participare activă, a-i pune la dispoziţie materiale stimulative, creative, a-l încuraja continuu în a-şi exprima ideile, trăirile, gândurile şi cunoştinţele. Creativitatea preşcolarilor este strâns legată de preocupările pe care aceştia le au la grădiniţă. Educatoarea are la îndemână o paletă largă de forme prin care poate dezvolta creativitatea copilului. Elaborând un proiect didactic, educatorii se bazează pe răspunsul la cele 4 întrebări: Ce voi face? Cu ce voi face? Cum voi face? Cum voi şti, dacă ceea ce trebuia de făcut a fost făcut?
Pentru a relata cele expuse mai sus, la data de 5 aprilie 2023, în incinta grădiniţei-creşă „Romanița”, satul Molovata, s-a desfăşurat seminarul teoretico-practic raional cu tema: Dezvoltarea abilităților creative la copii cu vârsta preșcolară”, în scopul asigurării calității procesului educațional prin formarea profesională a cadrelor didactice din raion.
Conform agendei seminarului s-a desfășurat activitatea publică „Păsările iată vin!”, educator, Didenco Silvia, grupa medie și activitatea extracurriculară „Pacea-i cel mai scump cuvânt, pacea-i totul pe pământ!”, educator Urechi Aliona, grupa pregătitoare, Ivanov Vitalie, conducător muzical.
Participanţii au rămas plăcut surprinși de calitatea activităților desfășurate. Pe parcursul cărora, cadrele didactice au avut prilejul să urmărească mulțimea de jocuri - miniactivități care le-a creat buna dispoziție copiilor, libertatea exprimării acestora și desigur a fost vizibilă creativitatea, agerimea copiilor de a se descurca în diverse situații de problemă, comunicând și relaționând cu colegii și educatoarea. Deci să le oferim copilului posibilitatea de a fi spontan şi independent, pentru a deveni un adult creativ.
Se aduc mulţumiri administraţiei şi întregului colectiv de educatori ai grădiniţei-creşe „Romanița” s. Molovata pentru buna organizare şi desfăşurare a seminarului raional.

Natalia BACIOI, metodist principal, DÎG

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  www.consiliudubasari@gmail.com

Dezvoltarea abilităților creative la copii cu vârsta preșcolară - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta